Filmy


Skąd się bierze głód na świecie?

Poświęć 5 minut, aby odkryć najbardziej ukrywaną tajemnicę współczesnego świata - przyczyny głodu. Film prezentuje wybrane fakty i wyjaśnienia. Nie jest to wszystko, co trzeba wiedzieć, ale na pewno warto obejrzeć na dobry początek.

Poznawcza katastrofa

Film o stereotypowym postrzeganiu Afryki. Temat ważny, gdy mówimy o problemie głodu na świecie. Czy potrafisz mówić o Afryce w ten sposób, aby nie rozpowszechniać uproszczonego i niepełnego obrazu tego kontynentu i jego mieszkańców?

Jak można mówić o rolnikach w Afryce

Film "Imbir - dzień z życia Josepha Mutebi" jest przykładem materiału, który świetnie nadaje się do rozmowy z dziećmi o żywności. Film ukazuje wysiłek rolników z krajów globalnego Południa i trudności, z którymi się borykają, a jednocześnie podkreśla związek pomiędzy pracą rolnika a nami - konsumentami w Polsce.

Porównanie dwóch systemów żywnościowych

Przedstawiamy różnicę pomiędzy zrównoważonym a przemysłowym systemem żywnościowym. Z jak odmiennymi sposobami gospodarowania mamy do czynienia, przedstawiamy na przykładzie 11 kluczowych elementów.

Rolnictwo certyfikowane społecznie

Czy możliwe jest inne podejście do żywności? Film prezentuje związek pomiędzy rolnikami a konsumentami, który powstaje w ramach Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS). Zwyczajne sceny z przygotowania posiłków zestawione są z wypowiedziami samych rolników. W ten sposób zachęcamy do refleksji nad naszymi wzorami konsumpcji i ich społecznymi skutkami.

Zmiany klimatu a zrównoważone rolnictwo

Jedyny w tym zestawieniu film w języku obcym (jednak z napisami w j.polskim). Przedstawia on wzajemne zależności pomiędzy globalną Północą a Południem na przykładzie zmian klimatycznych.

Zrównoważone czy intensywne rolnictwo?

Półtoraminutowy film o zrównoważonym rolnictwie - dla początkujących. W krótki i prosty sposób wprowadza do refleksji nad kształtem rolnictwa.


Więcej filmów o tematyce globalnej znajdziesz m.in. na kanale IGO na Youtube.